Hva er egentlig greia med SUP

Akkurat det ble jeg litt nysgjerrig på. Som kano- og kajakkpadler er jeg vant med å sitte tørt og godt mens jeg glir nesten lydløst bortover vannet. Hvorfor skal jeg da stå oppreist «med kaldt vann opp til anklene» og padle? For det er jo slik at mesteparten av året er det jo egentlig ganske kaldt i vannet her til lands. Og hva med lastekapasitet og rekkevidde. For å forsøke å få svar på slike ting gikk jeg til innkjøp av en SUP av tilsynelatende OK kvalitet.

                                     Av Jørulf Vullum

SUP er nok finest å padle når sjøen er stille.

SUP beskrives ofte som en mellomting mellom kajakkpadling og surfing, men er nok kanskje like mye en miks av kanopadling og surfing. Framdriften skjer med kun ett åreblad, men ulike padleteknikker fra både kano- og kajakkpadling kan nok iblant være fint å beherske.

For meg var SUP noe helt nytt og fremmed. Jeg valgte derfor å gå for et oppblåsbart allroundbrett tilpasset min vekt. I praksis viser det seg at det ikke oppstår problemer med flyteevnen ved å laste brettet med i alle fall det dobbelte av den anbefalte vekta, annet enn at det flyter dypere i vannet. Men ekstra last går merkbart utover egenskapene til brettet når man skal padle.

Første tur med brettet ble med hensikt gjennomført i et vann med god badetemperatur. Ungene fikk anledning til å prøve brettet før meg, begge to reiste seg lett og elegant opp, og padla i vei som om de skulle ha gjort dette mange ganger før. Umiddelbar suksess! Dette var visst gøy, en ny måte å «beseire» vannet på.

Da det etter hvert ble min tur til å prøve slo realitetene til for fullt. Med mer enn dobbel vekt i forhold til ungene, og et betydelig høyere tyngdepunkt var det likevel ikke bare bare å reise seg opp å padle i vei på samme vis som det de yngste gjorde. Brettet føltes vaklete og ustøtt og det var vanskelig å finne det riktige balansepunktet. Men ustøheta bedra seg egentlig ganske fort når jeg først kom meg opp på beina. Det ble en del usikre padletak i begynnelsen, men overraskende fort følte jeg meg trygg på å holde balansen, og kunne da konsentrere meg mer om selve padlinga.

Uten haifinne på undersida finnes det ingen form for styring på SUPen, siden den er helt flat under. Med påmontert haifinne får man hjelp til å holde retninga, men hvert åretak vil i utgangspunktet snu litt på brettet likevel. Løsninga for meg ble å hente fram noe tidligere innarbeidet kanopadleteknikk. Ved å bruke J-taket og vri åra underveis i padletaket, fikk jeg SUPen til å gå rett fram. Farten ble ikke akkurat imponerende i løpet av de første øktene på stranda, og kan ikke sammenlignes med hverken kano eller kajakk, selv om det etter hvert gikk bedre og bedre. Som med alt annet er nok dette også betinget av å ha en del grunnleggende trening og innarbeidet teknikk før man legger ut på tur.

For en som er mer vant med kano og kajakk enn SUP virker det nok som at SUPen har noen begrensninger. For eksempel frarådes man å bevege seg for langt fra land. Dette skyldes først og fremst at vind og strømmer kan få godt tak i brettet og føre ekvipasjen ut på de store åpne flatene slik at man kan få vansker med å padle seg inn til land igjen.

Har man ikke opparbeidet seg god nok balanse er det fort gjort å falle. De fleste gangene lander man på knærne oppå brettet, men før eller siden må man regne med å havne i vannet.
I det man mister balansen sparker man gjerne ifra i et håp om å gjenvinne balansen på en eller annen måte. Resultatet blir da at man sparker brettet unna seg, og i verste fall kommer bort fra det. Derfor er det viktig at man har en leash (= elastisk snor) godt festet i både brettet og padlerens fot, slik at man ikke kommer for langt bort fra det. Gjør det til en vane å ha den på til enhver tid. For å unngå og miste åra også bør man nok under visse vilkår også vurdere å sikre denne med en egen åresnor av samme type som kajakkpadlere bruker. Hvis man skulle falle i vannet, så er det enkelt å komme seg oppå brettet igjen og fortsette padlinga. I alle fall i forhold til et velt med kano eller kajakk

Selv om mange SUPer har muligheter for å stroppe fast en del bagasje, kan både kano og kajakk lastes vesentlig mer uten at padleegenskapene påvirkes i like stor grad. Med mye bagasje festa bare frampå SUPen vil dette virke negativt inn på padleegenskapene til brettet. Om SUP egner seg som framkomstmiddel på langtur kan jeg nok ikke svare på enda, men det finnes jo de som mener det. Som med alt annet så handler nok også dette mye om trening, erfaring og interesse.

Øvelse gjør mester.

Så hva er egentlig greia med SUP?

Først og fremst er det bare utrolig moro å komme seg opp på brettet og kjenne at man faktisk kan beherske stående padling. Og det at man står er i seg selv en helt annerledes og spennende måte å oppleve det våte elementet.

Når man står oppreist på SUPen kommer man naturlig nok en del høyere over vannflata enn i kajakk og kano, og får et annet og nytt perspektiv på det meste. Også på det som befinner seg nede i vannet. Siden man står høyt og ser nesten rett ned i vannet, unngår man mye av refleksjonene i vannoverflata over et større område enn man gjør ved andre padleformer. Dette medfører at man, spesielt i grunt og klart vann, får en bedre oversikt og opplevelse av sjøbunnen, planter, fisk og andre spennende livsformer. Enda bedre blir det hvis man i tillegg bruker polaroidbriller som reduserer enda mer av refleksjonene i vannoverflata.

Verdenen under overflata er en annerledes og spennende verden. Stående på SUPen på grunt vann glemmer man fort tid og sted. Alt stress forsvinner, og man registrerer knapt at farten synker etter hvert som både øyne og hjerne blir mer opptatt med å følge med på denne spennende «underverdenen» enn alt annet. Å komme seg fortest mulig fra A til B blir ikke lenger ei målsetning.

En solid SUP er også egnet som leketøy og gjør bading til noe mer enn bare å svømme seg en tur. Unger er gode til flerbruk og bruker gjerne brettet til padling, men også til mye annet baderelatert som solseng, surfebrett med hendene som årer, stuping og annen herjing.

En spesielt populær badeaktivitet med SUP er å ta en padletur mellom nøkkerosene. Sittende på brettet med en vanlig kajakkåre i hendene kan man faktisk få ganske bra framdrift, såfremt alle passasjerer holder beina sine opp fra vannet.

Som førstegangsbruker blir konklusjonen at SUP er en SUPer sommerleke for både store og små. Lån, lei eller kjøp en SUP som er tilpasset familiens tyngste medlem, så er trolig behovet dekket for hele familien. I alle fall fram til flere av familiemedlemmene blir bitt av den iherdige padlebasillen.

Man kommer tett på naturen når man padler.


Fakta 

SUP er forkortelsen for Stand Up Paddleboard, og klinger noe bedre på engelsk enn den norske betegnelsen; Stående padlebrett. Dette er for tiden ansett å være verdens raskest voksende vannsport. Mye på grunn av at disse nå kommer i praktiske, oppblåsbare utgaver til en overkommelig pris for «hvermannsen».

Tidligere var slike brett stort sett laget av harde materialer som tre og glassfiber. Med en normallenge på rundt tre meter blir de tradisjonelle brettene upraktiske både under transport og lagring. De oppblåsbare typene, derimot, kan lett pakkes sammen og tas med på tur. Eller eventuelt stues bort. Sammenpakket får de plass i en ryggsekk og kan derfor enkelt også tas med til mer utilgjengelige steder.

Oppblåsbare SUPer finnes i mange ulike fasonger og størrelser til mange ulike formål. Elve-, racing-, tur-, surf- og lekeSUPer har alle sine egne tilpassede versjoner og egenskaper. Det finnes også egne SUPer utviklet for å drive yoga på -på vannet.

Hvilken type man skal velge vil derfor variere ut fra hva man tenker å bruke brettet til. De aller fleste nybegynnere klarer seg nok godt med et allroundbrett til å begynne med.

Vanligvis kommer oppblåsbare SUPer i pakker med alt nødvendig tilleggsutstyr. En slik pakke kan bestå av følgende:

  • Ei pumpe til å blåse opp SUPen med.
  • En transportsekk/pose som også brukes til lagring og oppbevaring
  • Ei åre
  • En såkalt leash/elastisk rem til å feste brettet til et bein med. Mange kajakkpadlere kan være kjent med noe lignende for å sikre seg mot å miste åra.
  • Ei haifinne til å montere i et spor på undersida av brettet. Fasongen på denne finna vil virke inn på egenskapene til SUPen
  • Enkelt reparasjonsutstyr

Det tar noen få minutter å blåse opp en SUP, men
de er til gjengjeld veldig hendige å transportere.